Affiliate-markkinointi on nykyaikaa

Onko sinun yrityksesi saanut oman osansa affiliate-markkinoinnin voittokulusta? Viimeistään nyt kannattaa hypätä mukaan kelkkaan. Lue tästä artikkelista, miten puhtaasti tulospohjainen nykyaikainen markkinointimuoto toimii ja karsi turhat kulut pois yrityksesi laskupinosta.

Hyvin suunniteltu sosiaalisen median hyödyntäminen on tärkeä osa ajan hermolla olevan yrityksen markkinointia, mutta affiliate-markkinointi on loistava lisä melkeinpä yrityksen kuin yrityksen nettimarkkinointisuunnitelmaan. Kun netin tarjoamat mahdollisuudet osaa valjastaa käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla, on etenkin pienemmän yrityksen mahdollista tehdä kunnon pesäeroa kilpailijoihinsa.

Miten affiliate-markkinointi sitten käytännössä toimii?

Myös kumppanuusmarkkinointi-nimellä tunnettu markkinoinnin muoto eroaa perinteisistä mainoskampanjoista siinä, että yritys maksaa ainoastaan toteutuneista tavoitteista. Tällainen tavoite voi olla vaikkapa tuotteen tai palvelun osto nettikaupasta, uutiskirjeen tilaus tai vain sivustolle saapuminen. Affiliate-markkinoinnin osapuolia ovat mainostava yritys, mainoksen julkaiseva taho sekä nämä kaksi toimijaa yhdistävä affiliate-verkko. Tietysti onnistuneeseen kuvioon tarvitaan mukaan myös asiakas, joka siirtyy julkaisijan sivustolta yrityksen sivuille – esimerkiksi verkkokauppaan tekemään ostoksen.

Julkaisija yrityksen mainostajana

Affiliate-markkinoinnin julkaisijana voi toimia periaatteessa mikä tahansa omaa mediaa ylläpitävä taho. Useimmiten julkaisijat ovat blogeja. Kun yritys liittyy mukaan affiliate-verkkoon, saavat tässä samaisessa verkossa mukana olevat julkaisijat – siis vaikkapa bloggaajat, sosiaalisen median vaikuttajat tai vertailusivustot – mahdollisuuden mainostaa yrityksen tuotteita tai palveluita omassa mediassaan. Bloggaaja voi esimerkiksi kirjoittaa tekstin suosikkituotteistaan ja sisällyttää siihen affiliate-linkin suosittelemaansa yrityksen tuotteeseen. Kun lukija ostaa tuotteen tämän linkin kautta, sekä affiliate-verkko että julkaisija saavat pienen siivun tuotteen myyntihinnasta. Jos kauppoja ei synny, ei yritykselle myöskään koidu kuluja. Yrityksellä on luonnollisesti vapaus valita kampanjastaan kiinnostuneiden julkaisijoiden joukosta ne, joiden medioissa se tahtoo tuotteidensa tai palveluidensa olevan esillä.

Monta mallia hinnoitteluun

Eri affiliate-verkoilla on erilaisia vaihtoehtoja hinnoittelumalleiksi, mutta yleisimmin sovittu summa maksetaan prosentti- tai euromääräisenä jokaisesta affiliate-linkin kautta tehdystä ostosta. Mikäli tavoitteena on oston sijaan tai sen lisäksi jokin muu toimenpide yrityksen sivustolla, sovitaan tälle toteutuneelle toimenpiteelle etukäteen sopiva hinta. Yritys voi myös maksaa jokaisesta klikkauksesta, jonka asiakas tekee julkaisijan sivuilta mainostajan sivustolle. Tällaisista yksityiskohdista sovitaan aina affiliate-verkoston kanssa erikseen.