Affiliate-markkinointi

Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi on viime vuosien kuuma peruna, josta lukemattomien eri alojen yritykset ovat innostuneet toden teolla. Kyseessä on tulospohjainen markkinointi, jossa tuotteita tai palveluita mainostava kauppias maksaa toteutuneista tavoitteista affiliate-verkolle, joka puolestaan maksaa komission julkaisijalle. Tavoite voi olla esimerkiksi kauppiaan sivustolle saapuminen, ostos verkkokaupasta tai ajanvaraus.

Affiliate-markkinoinnin toteuttamiseen tarvitaan seuraavat osapuolet:

  • Mainostaja eli yritys, joka tavoittelee lisää myyntiä. Affiliate-markkinointia käyttävät mainostamiseen yritykset laidasta laitaan, mutta erityisen tuottoisaksi keino on osoittautunut jatkuvasti kasvavilla nettikasinoiden aloilla.
  • Julkaisija eli henkilö, joka ohjaa mediansa kautta potentiaalisia asiakkaita mainostajan sivuille. Julkaisija voi olla esimerkiksi blogi, hintavertailu- tai alennuskoodisivusto, tai vaikkapa Facebook-sivun ylläpitäjä.
  • Affiliate-verkko, joka yhdistää mainostajan ja julkaisijan. Affiliate-verkko vastaa markkinoinnin seurannasta ja rahaliikenteen hoitamisesta mainostajalta julkaisijalle. Suomessa toimii useita affiliate-verkkoja, joista suurimmilla on verkostoissaan valtavia määriä mainostajia ja julkaisijoita.

Affiliate-markkinoinnin periaate on varsin yksinkertainen. Pääpiirteissään kuvio toimii niin, että mainostaja valitsee tarpeisiinsa sopivan affiliate-verkon ja tarjoaa sitä kautta verkkoon kuuluville julkaisijoille mahdollisuuden tienaamiseen tuotteidensa tai palveluidensa mainostamisen kautta. Julkaisijat liittyvät mainostajan kampanjaan ja tarjoutuvat esittelemään tämän tuotteita tai palveluita mediassaan. Mainostaja voi päättää, keitä hyväksyy mainostajikseen.

Kun julkaisija on hyväksytty, tuottaa hän sivustolleen sisältöä, josta on linkitetty mainostajan sivuille. Aina, kun julkaisijan sisältöön tutustuva asiakas klikkaa linkkiä ja päätyy sitä kautta ostoksille tai esimerkiksi tilaamaan mainostajan uutiskirjeen, maksaa mainostaja tästä toteutuneesta, aiemmin sovitusta tavoitteesta affiliate-verkolle. Affiliate-verkko seuraa ostoksia sekä muita toivottuja tavoitteita ja laskuttaa mainostajaa sen mukaisesti. Julkaisija puolestaan saa sovitun summan palkkioksi toteutuneista tavoitteista.

Affiliate-markkinoinnin hinnoittelumalleja on useita erilaisia ja hinnoittelusta sovitaan aina erikseen affiliate-verkon ja mainostajan välillä. Mainostaja voi maksaa sovitun summan jokaisesta ostosta (Cost per Sale), jostakin muusta mainostajan sivustolla tehdystä toimenpiteestä kuten postituslistalle liittymisestä (Cost per Action) tai jokaisesta julkaisijan sivustolla olleen mainoslinkin klikkaamisesta (Cost per Click).

Aloituskustannukset ovat affiliate-markkinoinnissa tyypillisesti hyvin pienet tai jopa olemattomat eikä mainostaja näiden jälkeen maksa kuin toteutuneista tavoitteista. Kustannuksiin suhteutettuna affiliate-markkinointi onkin äärimmäisen kannattavaa ja hyvän affiliate-verkon valitsemalla myös toimivaa mainontaa.